onsdag 1 augusti 2012

Friheten förde oss hit

En riktigt bra roman som jag nyss läste ut är Friheten förde oss hit av Gunnar Ardelius. Det är 1960-tal och en svensk familj reser till Liberia för att fadern Hektor fått arbete som personalchef på gruvbolaget Lamco. Vad hustrun Margret och den sjuttonårige sonen Mårten ska göra på dagarna är mer oklart. Margret sörjer sin älskare i Sverige och Mårten saknar sin flickvän Laura. Det är en på många sätt olycklig familj som möts av hettan och det främmande i det nya landet. Och det som skavde hemma i Sverige växer till större sår på denna plats. 
   Margret kämpar för att finna sin plats bland de andra sysslolösa fruarna i villaområdet där de bor. Hektor förväntas visa handlingskraft i sitt nya arbete och sonen Mårten upprörs av och reagerar starkt på de svarta gruvarbetarnas arbetsvillkor. Föräldrarna ser med oro på hans vänskap med Ormpojken, deras "boy" och trädgårdsarbetare. Den tanke på jämlikhet som kanske var självklar hemma i Sverige blir till något annat i Liberia.     
   Främlingskapet finns där hela tiden, mellan de vita cheferna och de svarta arbetarna men också inom familjen, mellan de tre som borde höra ihop men inte gör det. Det är en lysande skildring av ett äktenskap i sönderfall och en familj som krackelerar.

1 kommentar: