lördag 11 augusti 2012

Drinking closer to home

Drinking closer to home av Jesscia Anya Blau är en bok som jag haft i min ägo i drygt ett år, tror jag. Samma författare skrev också The summer of naked swim parties, en fantastisk bok som jag har skrivit om här. Vet inte varför jag sparat denna så länge. Den är precis lika bra!
   De vuxna syskonen Anna, Portia och lillebror Emery återvänder till Santa Barbara i Kalifornien när deras mor Louise fått en allvarlig hjärtinfarkt. Ingen vet om hon ska överleva och de tre, samt Emerys sambo Alejandro och fadern Buzzy, delar sin tid mellan sjukhuset och föräldrarnas villa Casa del Viento Fuerte. I huset fnns även ett stort antal hundar och katter. Utlämnade åt varandra i en oviss väntan försöker de få tiden att gå. De städar upp Louises ateljé, väl medvetna om att modern skulle få ett raseriubrott om hon visste vad de gjorde. Vartannat kapitel beskriver nutid, vartannat skildrar syskonens uppväxt i en minst sagt okonventionell familj. Ibland vet man som läsare inte om man ska skratta eller gråta. När Anna och Portia är ganska små och Emery en baby meddelar Louise en dag att hon säger upp sig. Uppsägningen avser skötseln av barnen och hemmet och flickorna får i uppdrag att ta över. Sköta lillebror, städa, tvätta kläder och laga mat. Louise vistas i sin ateljé där hon målar och skriver poesi. Fadern Buzzy arbetar som advokat på ett liet kontor.
   Flickorna gör vad de kan och konkurrerar ofta om att få ta hand om sin bror. Portia är den som vinner den kampen, medan matlagningen faller på Annas lott. Städar gör ingen. Endast en gång om året, när Buzzys föräldrar ska komma på besök, hjälps hela familjen åt att göra huset skinande rent. Anna skäms ofta över sin familj och gör vad hon kan för att inget ska märkas. Hon håller sig själv och sina kläder rena. Men när syskonen blir äldre är det Anna som får de största problemen. Hon drabbas av anorexi och är också inlagd på behandlingshem för sexmissbrukare. Hon tar också de flesta droger som finns, både alkohol och annat. 
   Emery räknas som den mest begåvade och klarar sig bra i skolan. Han är populär bland flickor men undrar ibland varför han inte känner någonting inför alla de vackra, sympatiska unga kvinnor han umgås med. En absurd och mycket rolig scen är när han för första gången ska ha sex med sin flickvän. Det går, på något sätt, men Emery är sedan djupt tacksam när hon tycker att de ska vänta några veckor till nästa gång. När han som vuxen meddelar sin familj att han är homosexuell är det ingen av systrarna som blir förvånad.   
   De tre syskon som möts vid sin mors sjuksäng är på olika sätt märkta av sin barndom och bär på egna prolem. Emery och Alejandro väntar på rätt tillfälle att be någon av Emerys systrar att donera sina ägg till dem. Portia har just blivit lämnad av sin man och har svårt att finna fäste i tillvaron. Anna är gift men har en rad älskare vid sidan om. Och alla reagerar de starkt när pappa Buzzy meddelar att det finns en annan, yngre kvinna i hans liv.
   På många sätt påminner den här boken om den förra, The summer of naked swim parties. Här finns också en kvinna som inte uppför sig som andra mammor. Hon röker marijuana (som Buzzy odlar åt henne i en undanskymd del av trädgården), badar alltid naken och tycker inte om barn. Här finns barn - och vuxna - som ändå gör så gott de kan utifrån de omständigheter som ges. Det är en mycket underhållande roman, humoristisk men också svart och sorglig. Det speciella är att man gillar de här människorna så mycket, med alla fel och förtjänster. Man saknar dem när boken är slut.                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar