söndag 23 juni 2013

Det som inte växer är döende


En tunn men mycket otäck roman som jag just läst är Det som inte växer är döende av Jesper Weithz. Redan i romanens början är vilar ett outtalat hot mellan raderna, ett hot som kommer att växa sig starkare.
   Henrik och Lotte, affärsman och projektledare, har byggt sitt drömhus vid havet utanför Stockholm. De har dottern Molly och väntar ett barn till. Men det visar sig att Lotte bär på en mycket ovanlig sjukdom, eller egentligen är det barnet hon väntar som är sjukt men det drabbar också modern. Endast på en klinik i Brasilien finns behandling som kanske, som måste, hjälpa. De packar ner sitt vackra hem och förbereder sig för en nästan årslång vistelse där. Lotte och dottern Molly ska resa i förväg och Henrik ska återförenas med familjen i Brasilien efter en kort affärsresa till London.
   Men inget går som planerat. När Lotte och Molly kommer till Arlanda är alla plan inställda på grund av att miljöaktivister tagit över flygplatsen. Till sist får de en hyrbil och börjar, i snöstorm, resan tillbaka till sitt tomma hus. Tanken är att de ska resa nästa dag istället.
   Henrik lockas av sin unge assistent att resa till Sri Lanka för att eventuellt få ordning på ett kontrakt som hotar att omintetgöras. Men planet blir kapat av terrorister och inget visar sig vara som Henrik har tänkt eller trott. Ingen svarar när han försöker ringa sin assistent eller sin hustru.
   I huset i skärgården försöker Lotte använda sina sista krafter till att hålla sig själv och Molly varma sedan strömmen har gått. Bilen har fastnat i snön och de får ingen kontakt med omvärlden.
   Miljöthriller, tror jag någon kallade boken när den kom ut. Skrämmande civilisationskritik om vad som händer när allt vi tar för givet börjar spricka, när den tunna hinnan till vår trygghet brister.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar