söndag 31 juli 2011

The summer of naked swim parties

Att läsa kan ge perspektiv på det mesta. Att som tonåring tvingas bevittna hur ens mor med väninna dansar schottis på perrongen på järnvägsstationen i Åre tyckte jag var mycket besvärande och något som jag hoppades aldrig skulle upprepas. Fjortonåriga Jamie i The summer of naked swim parties av Jessica Anya Blau får stå ut med mer, betydligt mer.
   Det är sommaren 1976 i Santa Barbara. Jamie lever ett materiellt sett välbeställt liv med mamma Betty, pappa Allen och storasyster Renee. Renee tar avstånd från sin familj och tillbringar istället mycket tid med sin väninnas; en vanlig, ordentlig familj. Jamies liv kretsar mest kring bästa vännerna Debbie och Tammy och, naturligtvis, kring pojkar. Bokens första mening lyder så här: "After all, it was the seventies, so Allen and Betty thought nothing of leaving their younger daughter, Jamie, alone for three nights while they went camping in Death Valley". Tre tonårsflickor får ett stort hus för sig själva några dagar och gör mesta möjliga av det. Vänskapen mellan de tre är i bokens början stark och de knyts ännu närmare varandra när Jamie får sin första pojkvän, sjuttonårige surfaren Flip. Flip har två kompisar, vars flickvänner Debbie och Tammy blir och det utvecklar sig till en sommar med många, långa dagar, och nätter, på stranden.
   Jamie gör sina första sexuella erfarenheter men förstår inte riktigt varför hon inte känner som de andra. Medan hennes två väninnor menar att "det" är en stor källa till njutning känner Jamie ingenting. Hon njuter ändå av att ha en populär pojkvän och lyckas på något sätt distansera sig från den fysiska delen av förhållandet. När hon och Flip är tillsammans rabblar hon en egen ramsa i huvudet, snabbare och snabbare i takt med Flips allt hastigare rörelser. Det finns något nästan sorgligt över det precisa redovisandet av Jamies tankar om vad det innebär att ha en pojkvän; vad man ska göra, tänka och säga. Saker som måste planeras i förväg och inte kommer av sig själv, som när hon umgås med sina bästa vänner.
   Vad som ytterligare komplicerar Jamies liv är det faktum att hennes familj är lite annorlunda. Mamma Betty och pappa Allen uppfostrar sina barn fritt och har inga regler för någonting. De röker marijuana, går ofta nakna hemma och har fester vid poolen, där alla vuxna badar utan kläder. Betty vill komma nära sin yngsta dotter och pratar gärna, och länge, om sex. Men sitt sexliv vill Jamie ha för sig själv, något som hennes mamma inte alls kan förstå. Det hela drivs till sin spets när Betty, efter en campingsemester i bergen, bjuder in Dog Feather, en ung indian, eller native american som Betty insisterar på att man bör säga, att bo i deras hem en tid. Dog Feathers närvaro och det faktum att Betty berättar allt för honom plågar Jamie men hon kan inte göra mycket åt det hela.
   En tragedi som utspelas en kväll i familjens hem blir början på Jamies kris. En dag finner hon sig vara fullständigt ensam och tillbringar all tid i soffan med att titta på dåliga program på teve och att äta. Betty och Allen bestämmer sig för att deras yngsta dotter är deprimerad och lösningen på det blir familjeterapi där alla, till Renees stora fasa, måste delta. Och det är där, i en underlig grupp-familjeterapi, som man får lämna Jamie och hennes familj. Och man kommer att sakna dem, i all deras ofullkomlighet.
   Det här är en fantastiskt bra bok om att växa, vad det innebär att vara ung och att inte nå fram till de andra, till sin omvärld. De vuxna runt Jamie svämmar över av god vilja och ändå blir allt så fel. Det här är den mest sorgliga och samtidigt roligaste bok jag läst på länge. Bara att beskriva en familj så här, när de provar en ny trampolin de beställt till sin swimmingpool, gör den värd att läsa: " Allen took Betty's hands and the two of them jumped together, laughing and hooting. And then Renee took Jamie's hand and brook into Betty and Allen's grip and suddenly they were all conected in a bouncing, grinning cirkle. Jamie thoutht it was a perfect moment; painful almost, in the realization of its perfection. Her sister was happy to be among them (sweetly holding Jamie's hand like she had when they playes twins), her parents were happy with each other, everyone had their clothes on, and no one was high"...    
    
           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar