tisdag 27 november 2012

Mannen från Albanien

En annan bok kom och trängde sig före Främlingens barn. Mannen från Albanien av Magnus Montelius. En deckare, eller kanske snarare thriller. Fast jag är bibliotekarie har jag svårt med den där skillnaden. Vad är egentligen vad?
   Hur som helst. Det här är en jättebra bok för den som vill läsa något riktigt spännande. Så befriande med något annorlunda, och dessutom mycket välskrivet.
   Det är 1990. En man faller ned från Erstaterrassen i Stockholm och dör. Var det en olyckshändelse? Ett självmord? Ett mord? Passet i hans ficka uppger att han är albansk medborgare och heter Aron Bektashi. Men stämmer det? Av en slump finns två män på olycksplatsen: en uteliggare vid namn Sven Emanuel och bokens huvudperson Tobias Meijtens, en slags loser med en brokig karriär av aldrig avslutade projekt bakom sig. Nu prövar han lyckan som journalist men får mest trista rutinuppdrag. Även en polis som heter Tilas dyker upp.
   På varsitt håll börjar Meijtens och Tilas nysta i vad som hänt och vem den döde mannen egentligen är. Av hans äldre tandlagningar, som håller en hög kvalitet, kan man sluta sig till att han en gång levt i ett annat land än Albanien. Och de albanska myndigheterna förnekar all kännedom om mannen.
   Meijtens jakt på sanning leder rätt in i den svenska maktens korridorer och det är som sagt en mycket spännande läsning. Man vill veta hur det går och vad det hela verkligen handlar om.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar