onsdag 26 oktober 2011

Vad ska man välja?

Ska just börja på en ny bok,men vad ska man välja? De här böckerna tittar alla på mig just nu och säger välj mig: Mannen som föll i glömska av Mia Ajvide, Himmelsdalen av Marie Hermanson, Drinking closer to home av Jessica Anya Blau och den gamla, underbara Housekeeping av Marilynne Robinson. Som jag älskade den boken. Det kanske blir den.
   Samtidigt läser jag om Fogelströms Stad-serie. Har läst den flera gånger men nu när jag bor just här, där de gick omkring, Henning, Lotten, Emelie och de andra, känns det extra mycket. Man undrar hur det egentligen såg ut då. När vi går med hunden över Barnängsområdet eller längst upp på Åsöberget; när vi går upp i Vita bergen. Och när vi tar färjan över till Hammarby sjöstad tänker man på Lotten och tvätt-Malin och hur de slet vid Hammarbysjön för att få tvätten ren.  

måndag 24 oktober 2011

Spelreglerna

Jonas Karlsson. Ännu en skrivande skådespelare. Eller är han numera en skådespelande författare? Jag vet inte och det är väl inte viktigt heller. Men blir man inte lite avundsjuk på såna kreativa människor? Att även hinna skriva böcker; jag beundrar honom. Tre novellsamlingar har det blivit. Jag har läst dem och jag gillar dem. I den andra, Den perfekte vännen, finns det några noveller som är lysande. Och så är det även med den senaste, Spelreglerna.
   I bokens längsta novell, Fakturan, får den manliga huvudpersonen en dag en faktura på fem miljoner sjuhundratusen kronor. Han tar för givet att det hela är ett misstag men så kommer det en påminnelse och nu har skulden ökats på med en straffavgift på etthundrafemtio kronor. Så småningom visar det sig att alla människor har fått en räkning på den mängd lycka de hittills upplevt i livet. En myndighet har inrättats och handläggare anställts för att utifrån en mängd kriterier räkna ut vad var och en är skyldig. Rätten att göra ångestavdrag är inte självklar. Mannen i novellen, som lever ett ensamt liv i en liten etta och har ett deltidsjobb på videoaffären Jugges rullar, befinns alltså vara skyldig samhället en enorm summa för den mängd lycka man menar att han fått uppleva. Hans försök att påvisa motsatsen, att han visst upplevt svåra saker i sitt liv, får bara motsatt effekt och skulden skrivs upp ännu mer. Han får kontakt med handläggaren Maud och en mängd absurda samtal äger rum. 
   Mitt i vår vanliga vardag lurar någonting annat. Plötsligt vrider sig verkligheten ett varv och inget är sig likt. Människor hamnar i något de inte hade räknat med och står där skyddslösa.
   Läs Jonas Karlsson. Han är rolig också.
   

torsdag 13 oktober 2011

Amsterdam!

Imorgon åker vi till Amsterdam. Det ser vi fram emot. Jag började tänka på nederländska författare och först kom jag inte på så många. Jan Wolkers förstås, som jag inte gillar. Sen kom jag på en bra roman som jag läste för några år sedan. Min son har ett sexliv och jag läser Rödluvan för mamma, av Renate Dorrestein. Riktigt bra.
   Men sen, sen kom jag ihåg den allra bästa. Eller det var min man som påminde mig... Maarten´t Hart. Länge sen man läste något av honom men så bra han är. Dags för lite omläsning. Sen. När vi kommit hem från Amsterdam.

tisdag 11 oktober 2011

Rikitikitavi

Jag har nästan läst ut Rikard Wolffs självbiografi Rikitikitavi. Ännu en bok som man gärna sträckläser, en sådan bok som man hela tiden vill tillbaka till. Jag har alltid varit svag för Rikard Wolff. Nej, inte alltid förstås men sedan den gången han gav en konsert i Östersund; jag tror det var 1992 men innan Änglagård hade haft premiär. Det var nämligen inte fullsatt på teatern den gången. Något halvår senare - efter premiären - var han tillbaka och då fick han ge en extra konsert för det var så många som ville ha biljetter. I alla fall, den här kvällen var något alldeles speciellt. Han sjöng sånger av Barbara och det var andäktigt tyst i salongen förutom när publiken applåderade, högt och väldigt länge. Och det var som om något hände, det blev en sorts overklig, nästan magisk känsla i salongen och de där vackra, smärtsamma sångerna gick rätt in i hjärtat. Ungefär som att vara på opera ibland; känslorna borrar sig rätt in i kroppen utan att ta omvägen förbi ett analyserande intellekt. Och det var nog inte bara jag som kände så utan säkert alla sentimentala personer som behövde någonstans att härbärgera sin oklara längtan efter något. Hur som helst, det var en fantastisk kväll som jag nog alltid kommer att komma ihåg.
   I boken Rikitikitavi skriver Rikard Wolff bland annat om sina föräldrars livslånga passion för Edith Piaf; Edith som var allt de inte var; som stod för det där andra, det vilda och ogripbara. Och när jag tänker på den där kvällen i Östersund förstår jag precis vad han menar.
   Boken är mycket välskriven och gripande. Rikard Wolff är född 1958 och det är alltså en uppväxt i sextio- och sjuttiotalet han beskriver. Jag brukar inte vara så förtjust i barndomsskildringar men den här fångar mig totalt. Han beskriver så precist den där känslan av att vara barn, hur det kändes och vad man gjorde. Hur de vuxna både står för den totala tryggheten samtidigt som de kan vara skrämmande långt borta när de verkligen behövs.
   Man får läsa om en pojke som så småningom utvecklar vad jag antar är en sorts depression, där rädslan för att leva, eller snarare dö, snart får en förlamande inverkan på hans liv. Det tar lång tid innan han får hjälp och den där känsligheten, förstår man, blir något han får leva med resten av sitt liv. Så småningom hittar han sin plats i livet, när han upptäcker teatern och vet, bara vet, att det är skådespelare han ska bli. Det blir Skara skolscen, arbete i fria teatergrupper och så småningom Teaterhögskolan. Samtidigt hittar han sin identitet som homosexuell. Han skriver ganska öppet om sin svartsjuka, sin rädsla för att bli övergiven och om de tidiga relationerna som ofta präglas av svartsjuka, bråk och slagsmål, försoning och starka känslokast.
   Läs Rikitikitavi, en fascinerande bok om en människas liv. Man blir både rörd och berörd.
         

torsdag 6 oktober 2011

Ja, det blev Tomas Tranströmer!

Det blev faktiskt Tomas Tranströmer.Fantastiskt. Vad glad jag är.!

Nobelpris

Nu är det bara en knapp timme kvar tills årets nobelpristagare i litteratur presenteras. Själv hoppas jag på Tranströmer. Alltid Tranströmer. Eller Anne Tyler...
Men vem tror vi att det blir? Omöjligt att gissa. Kanske Alice Munro. Kanske Les Murray. Snart vet vi.